De ruiter
Kinesitherapie voor de ruiter
We verwachten veel van onze paarden. Wanneer we problemen in het rijden ondervinden zoeken we vaak de oorzaak bij het paard, materiaal...
Maar zijn we zelf als ruiter wel zo fit? Wanneer je als ruiter niet fit bent, kan je niet onafhankelijk zitten en werkt dit storend op het paard zijn bewegingsvrijheid en balans.
Paard en ruiter vormen een harmonisch geheel. Dit brengt met zich mee dat elke spanning van de ruiter zijn weerslag op het paard zal hebben.
Gezien mijn jarenlange ervaring in de humane kinesitherapie kan ik een totaalconcept aanbieden voor zowel ruiter als paard.
Harmonie tussen paard en ruiter in slechts 4 stappen
Stap 1: Zitanalyse te paard
De zitanalyse gebeurt meestal op locatie. De ruiter wordt gefilmd tijdens alle gangen. Op deze manier kunnen we exact achterhalen waar en wanneer er zich problemen voordoen. Er volgt een bespreking met correcties die jij al meteen kan toepassen.
- Welke problemen kan je als ruiter hebben?
- Stijfheid in je gewrichten of spieren
- Scheefheid door blokkades in gewrichten en voorkeurshoudingen
- Verminderde kracht (uithoudingsvermogen) van spieren
- Verminderde conditie
- Lage rugklachten, nekklachten
- Overbelasting van spieren en/of pezen
- Te weinig core stability en/of motor control (zie Flexchair® stap 2)
Stap 2: Persoonlijke actieve rugtest a.d.h.v. de Flexchair®
De Flexchair® is een bewegende kruk waarop je zelf je balans moet vinden. Sensoren onder de kruk registreren hoe je beweegt. De sensor is verbonden met een scherm, zodat je zelf kunt zien of je recht zit op de kruk en wat je doet met je gewicht. De sensor stuur je aan met je diepe buik en rugspieren.
Alle gegevens worden verzameld en je krijgt een uitprint en een analyse van je resultaat, waardoor we steeds kunnen hertesten na enkele weken. Meten is weten!
Stap 3: Jouw persoonlijk verbeteringstraject
Aan de hand van de bekomen gegevens kan nauwkeurig bepaald worden waar de moeilijkheden zitten en wordt een persoonlijk verbeteringstraject opgesteld. Dit wordt jouw trainingsschema voor de globale core stability en/of de lokale spiergroepen om de "motor control" te oefenen, dit gebeurt op de Flexchair®.
Je leert hoe je jouw paard met zo klein mogelijke bewegingen kan aansturen. Je wordt bewust van je bekken bewegingen, maar ook van je onbewuste bewegingen. Je werkt aan kleinere en stillere hulpen, waardoor je inwerking steeds fijner wordt en je beter zal paardrijden.
Binnen de ruitersport heeft de Flexchair® inmiddels een vaste plaats verworven. Als de ruiter zich niet bewust is van gewichtsverdeling, onvoldoende lichaamsbesef heeft, of klachten die het optimaal rijden belemmeren, zal de Flexchair® bijdragen tot een duidelijke verbetering.
Stap 4: Transfer naar het paard
Na een aantal sessies gaan we terug te paard om al het geleerde in de praktijk te brengen. Je zal al snel merken dat je met kleine en stillere hulpen zal communiceren met je paard. Een betere harmonie tussen ruiter en paard zal het mooie eindresultaat zijn.