Biomechanisch correct trainen

4 Dimension Dressage

Het derde luik in het totaalconcept om paard en ruiter in balans te krijgen is het biomechanisch correct trainen.

Deze training houdt in dat het paard zonder dwang, zonder hulpmiddelen op zijn eigen benen in balans kan lopen. Hiervoor moet er een correcte rompstabiliteit aanwezig zijn en zijn lichaam symmetrisch.

Om dit allemaal correct te laten verlopen maak ik gebruik van de 4 Dimension Dressage volgens D.A. Karin Leibbrandt, waar ik de opleiding heb gevolgd met mijn 4 jarige ruin Mister Bojangles. De 4DimensionDressage heeft de inzichten van de paardenrevalidatie gecombineerd met het beste uit de klassieke dressuur, natural horsemanship en de recente wetenschappelijke inzichten.(cfr Karin Leibbrandt).

Het paard blijft psychisch en lichamelijk ontspannen binnen alle niveaus van de trainingen.

De 4 dimensies waarvan sprake, zijn: de verticale, de horizontale, de laterale en de diagonale dimensie. Uiteraard kunnen we dit zowel onder zadel als in het grondwerk bewerkstelligen.

De 4 dimensies van biomechanisch correct trainen:

Dimensie 1: Verticale dimensie

Het paard maakt een correcte hoek met de grond en heeft een gelijke gewichtsverdeling op het linker en rechter voorbeen. Resultaat: een voorwaarts neerwaartse tendens met hoofd en hals. Er is geen sprake van een dwangmatige hoofdhouding!

Dimensie 2: Horizontale dimensie

Het paard doet een gewichtsverplaatsing van de voorhand naar de achterhand. Dit moet aangeleerd worden gezien het paard van nature een vluchter is.

Dimensie 3: lateroflexie

Het paard heeft een buiging in de zijdelingse richting van neus tot staart: stelling, buiging in de hals en buiging in de romp.

Dimensie 4: Diagonale dimensie

In het diagonale vlak kan het paard zijn voorbenen en achterbenen op 1 lijn verplaatsen zonder lateroflexie. Op deze manier kunnen we de lateroflexie verbeteren indien we de verplaatsing op een volte doen. En we kunnen de horizontale en verticale balans verbeteren en bijgevolg ook de gedragenheid.

Wanneer de ruiter de essentie begrepen heeft en dit kan toepassen reageert elk paard verbijsterd snel op een correcte verticale balans en krijgen we de hoofdhalshouding in de voorwaarts neerwaartse richting. Gedaan met 'valse knikken' op C2 C3, of terugwerkende handen die het paard discomfort en pijn geven. Het is een eye-opener voor de ruiters hoe de 4DimensionDressage een positieve werking heeft.

Het is dan ook mijn stokpaardje om, naast het paard behandelen en naast de ruiter bewust te maken van zijn zit, de combinatie verder te helpen in de training op een eerlijke en biomechanisch correcte manier voor het paard.